Aljoša Furlanič
kateri DSLR
Aug 30 2014
in Photography, Tips Comments tags: photo, tips
Aljoša's picture

Kateri DSLR fotoaparat izbrati?

Ker je bil blog Kateri DSLR (zrcalnorefleksni) fotoaparat izbrati? med najbolj branimi na moji strani, sem se odločil, da napišem še nekaj koristnih napotkov o izbiri DSLR fotoaparata. Napisal sem kratka vprašanja na katera se je dobro vprašati pred nakupom fotoaparata.

 

 1. ZAKAJ BOM UPORABLJAL FOTOAPARAT?
  Eno ključnih vprašanj, zato je tudi na prvem mestu. Večina začetnikov ne ve točno, kaj bo fotografirala. Ali bo to narava, osebe, športni dogodki... Na to vprašanje je težko odgovoriti, če niste še nikoli fotografirali. Začnite s fotoaparatom nižjega ranga (proporočam vam malo starejši, ampak še vedno super body - Nikon D90). Kupite kakšen cenejši vsestranski objektiv (priporočam vam 18-105mm). Ko boste ugotovili kaj vas najbolj veseli, si kupite boljši objektiv in body.

   

 2. SE ŽELIM UKVARJATI S FOTOGRAFIJO PROFESIONALNO ALI LJUBITELSKO?
  To je tudi eno pomembnejših vprašanj, na katerega si je dobro odgovoriti ali vsaj malo bolj razmisliti o temu.

   

 3. KOLIKO SEM PRIPRAVLJEN ZAPRAVITI ZA FOTOAPARAT?
  Seveda brez denarja ne gre, sploh če se nameravate ukvarjati s fotografijo profesionalno. Fotografska oprema ni poceni. Če ste začetnik je najbolje začeti s fotoaparatom nižjega ranga. Po mnogih klikih na sprožilec boste komaj izvedeli, kaj si točno želite in kam vas bo peljala pot. Veliko ljudi opusti fotografiranje zaradi pomanjkanja časa ali zanimanja. Tako, da če nimate velikega budžeta, nikar ne kupujte DSLR za več tisoč evrov, ker se zna zgoditi, da ga čez nekaj časa ne boste več uporabljali.

   

 4. KUPITI RABLJEN ALI NOV DLSR?
  Dandanes obstaja ogromno spletnih strani, preko katerih se prodaja rabljena fotografska oprema. Če se odločite za nakup rabljene opreme lahko prišparate kar nekaj denarja. Pri nakupu pa bodite pozorni na opis in fotografije, če so priložene. Priporočam vam, da si fotoaparat ogledate v živo in ga preizkusite. Pri tem bodite pozorni na delovanje in kakovost DSLR-ja in pa tudi priložene opreme.

   

 5. ŽELIM TUDI SNEMATI VIDEO?
  Danes ima večina DSLR-jev možnost snemanja vidou. Primerjajte specifikacije različnih fotoaparatov, povprašajte koga, ki ima izkušnje s snemanjem, da boste lažje kupili fotoaparat, ki vam bo najboljše služil.

   

 6. KATERO DODATNO OPRAMO NAJ ŠE KUPIM?
  Za začetek ne potrebujete ogromno dodatne opreme. Priporočam pa vam:
  - UV filter za objektiv (zaščita objektiva),
  - vsaj še eno dodatno spominsko kartico,
  - krpico za čiščenje objektiva ali LensPen (priročen čopič za čiščenje objektiva),
  - stativ,
  - torbo.

   

 

 

Poleg izbire samega bodija DSLR-ja, pa je zelo pomembna tudi izbira objektiva. Namreč, če imamo slab objektiv, nam tudi fotoaparat za več tisoč evrov ne more kaj dosti pomagati. Ta tema je dokaj zanimiva in obširna. Če bo dovolj zanimanja, bom napisal še kaj o tem.

 

Če še vedno niste prepričani kateri DSLR izbrati, vam priporočam nakup cenejšega fotoaparata nižjega razreda, mogoče celo rabljenega ali pa kompaktnega. Preizkusite ga in čimveč fotografirajte. Kmalu boste ugotovili, če vam je to všeč in kam vas bo to vodilo.
Takrat boste lažje odgovorili na zgornja vprašanja in prišli do boljšega zaključka.

 

 

ŠE NEKAJ NASVETOV ZA ZAČETNIKE

 • Dobra izbira za začetnike je Nikonov DSLR 5200 oz. vse verzije Nikona 5000. Dela dobre fotografije, ni prevelik in z njim se da dosti naučiti. Priporočam vam še Nikonov model D90. Znjim sem tudi sam začel svojo fotografsko pot. Z njim sem zelo zadovoljen ga uporabljam še danes.
   
 • Dober nasvet se mi zdi tudi ta, da kupite malo cenejši body in kakovostnejši objektiv. Namreč, če se boste ukvarjali s fotografijo, boste potrebovali boljši objektiv. V tem primeru ga boste že imeli.
   
 • Preberite čimveč knjig (priporočam vam zbirko knjig Scotta Kelbya - Digitalna fotografija), poglejte si čimveč fotografij profesionalcev.
   
 • Poglejte si tutoriale (ogromno jih je na YouTubu).

 

 

Če ima še kdo kakšen nasvet, vprašanje ali bi me popravil pri kakšni stvari, lahko napiše spodaj komentar.

Aljoša's picture
About the Author:
I just love photography, web development, programming,... You can see some of my work here. Hope you like it. Feel free to leave a comment.